Categorii
Știri

Discuțiile de la Madrid despre schimbările climatice se încheie fără un acord privind obiectivele cheie legate de carbon

Discuțiile internaționale de la Madrid despre climă, care au durat timp de două săptămâni, nu au reușit să ajungă la un acord privind o parte cheie a unui acord care fi trebuit să contribuie la reducerea emisiilor globale de carbon.

Delegații au amânat o decizie referitoare la piețele globale de carbon, care evaluează financiar emisiile de dioxid de carbon, principalul gaz de seră.

Piețele de carbon permit unei țări să plătească o alta pentru a-și reduce emisiile și includ acest deziderat în cadrul propriilor ținte, ceea ce experții spun că poate ajuta semnificativ la reducerea gazelor cu efect de seră.

Țările din Europa și din alte părți au afirmat că niciun acord cu privire la modul de guvernare a schimbului de credite de carbon este mai bun decât un acord slab, care ar putea submina o duzină de mecanisme regionale deja existente în domeniu.

Delegații din aproape 200 de țări au adoptat declarații prin care au solicitat o mai mare ambiție în reducerea gazelor cu efect de seră care încălzesc planeta și în ajutorarea țărilor sărace, care suferă efectele schimbărilor climatice.

Printre documentele aprobate la aceste consfătuiri, care au devenit cele mai îndelungate discuții despre climă, se numără declarația „Chile-Madrid timpul acțiunii”, care invită toate țările să-și îmbunătățească angajamentele actuale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Se crede că această declarație le va menține în concordanță cu obiectivul acordului de la Paris din 2015, de a evita o creștere a temperaturii mai mare de 1,5C până la sfârșitul secolului.

În prezent lumea se îndreaptă către o creștere a temperaturilor de 3C până la 4C, cu consecințe potențial dramatice pentru multe țări.

S-a convenit de asemenea să fie desemnate fonduri pentru țările cele mai vulnerabile, pentru a compensa efectele evenimentelor meteorologice extreme, una dintre cele mai presante probleme pentru statele insulare mici.

În acest sens ediția revistei Time din 13 iunie anul curent îl prezintă pe António Guterres, secretarul general al ONU, într-o imagine în care pozează aflându-se până la genunchi în apa de la țărmul insulei Tuvalu și privind posac spre obiectiv. Se transmite mesajul că oceanul îi va ajunge la brâu, poate și mai sus, dacă nu se iau măsuri la timp. Din fericire Bjorn Lomborg, un proeminent sceptic climatic, risipește temerile secretarului general și îl asigură că poate continua liniștit să conducă ONU din ocean, deoarece nu există niciun pericol: suprafața insulei Tuvalu, în loc să fie acaparată de ape, a crescut de fapt cu 2,9% în ultimii 40 de ani.

Grupuri și activiști de mediu au acuzat țările mai bogate din lume că nu au dat dovadă de un angajament serios pentru a face față schimbărilor climatice în mod real.

Jennifer Morgan, directorul executiv al Greenpeace International, a declarat: „Acordul de la Paris a fost foarte probabil victima unei busculade cauzată de câteva economii carbonice influente, dar acestea sunt de partea greșită a luptei noastre, de partea greșită a istoriei. Obstrucționiști climatici precum Brazilia și Arabia Saudită, încurajați de o conducere chiliană iresponsabil de slabă, s-au ținut de negustorie cu acorduri carbonice și i-au zădărnicit pe oamenii de știință și reprezentanții societăți civile”.

Chile a prezidat discuțiile, care au fost mutate la Madrid datorită protestelor anti-guvernamentale violente de acasă. Activiștii au criticat guvernul chilian al președintelui Santiago Piñera pentru angajamentul său de a păstra centralele electrice pe cărbune până în 2040.

Helen Mountford de la World Resources Institute, un think tank de mediu, a declarat că discuțiile „reflectă cât de deconectați sunt liderii de țări de urgența științei și de cererile cetățenilor din stradă”.

„Trebuie să se trezească în 2020”, a adăugat ea.

La conferință a fost prezentă și inspiraționala Greta Thunberg care a traversat Atlanticul într-o ambarcațiune, pentru a evita o călătorie cu avionul. Deplasarea de la hotel la sediul conferinței s-a efectuat bineînțeles cu un automobil Tesla electric, gentil pentru climă. Un reporter canadian a observat în interiorul mașinii ei numeroase ambalaje și containere din plastic, o substanță interzisă de activiștii de mediu. Reporterul a intrat în clădire și a întrebat o serie de tineri participanți la conferință ce părere au despre cineva care întrebuințează obiecte din, sau ambalate în plastic. Știrea despre ce se află înăuntrul mașinii domnișoarei Thunberg a fost întâmpinată cu neîncredere și convingerea robustă că așa ceva nu se poate.


SURSA icon-caret-right   Sky News

0
Partajare
  • 27
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *