Categorii
Știri

Femeie musulmană va candida din partea Republicanilor împotriva Democratei Ilhan Omar

Ilhan Omar, reprezentanta în Congres din partea partidului Democrat, se confruntă cu un șalanger Republican la alegerile din noiembrie – și aceasta este refugiată musulmană.

Dalia al-Aqidi, fostă corespondentă de presă din partea Casei Albe născută în Irak, a declarat că se simte obligată să candideze împotriva lui Ilhan Omar, parlamentar originar din Somalia, numind-o o persoană care învrăjbește și care a neglijat districtul ei din Minneapolis.

„Ea răspândește ura și rasismul nu numai în circumscripția ei, nu numai în statul ei, ci în întreaga țară, iar acest lucru este foarte important”, a declarat Al-Aqidi, în vârstă de 51 ani, după ce a anunțat că va candida din partea partidului Republican.

„Ea face rău musulmanilor moderați, celor ca mine. Ea nu mă reprezintă ca musulmană”, a continuat Al-Aqidi.

Unul dintre punctele forte ale candidaturii sale, a spus Al-Aqidi, este faptul că Ilhan Omar nu își va putea folosi în campanie povestea personală de femeie musulmană refugiată în SUA, în condițiile în care și istoria ei are aceeași structură de bază.

Al-Aqidi și familia ei au fugit din Irak pentru a scăpa de regimul lui Saddam Hussein pe când ea avea 20 de ani și apoi au devenit cetățeni americani, la începutul anilor 1990. Omar a fugit împreună cu familia din Somalia, cuprinsă de război civil, pe când ea avea 9 ani.

Șalangerul și-a clădit o carieră de prestigiu ca reporter politic, lucrând pentru Voice of America și apoi în calitate de corespondent al Casei Albe pentru rețelele de televiziune din Orientul Mijlociu, de unde a călătorit în regiune relatând despre conflictele din Irakul natal și Libanul vecin.

Întrebată despre faptul că s-a mutat în circumscripția electorală a lui Omar Ilhan doar cu câteva luni în urmă, al-Aqidi a spus că ea a petrecut fiecare zi vorbind cu localnicii, care erau îngrijorați de faptul că legiuitorul actual nu-i reprezintă.

„Mi-am făcut temele timp de luni și luni înainte să decid să mă mut aici”, a spus ea. „De Ziua Recunoștinței am ajutat la hrănirea a peste 250 de persoane fără adăpost din Minneapolis, lucru pe care Ilhan Omar nu și-l amintește. Ea nici măcar nu vorbește despre situația celor fără adăpost din Minneapolis, unde este extrem de frig în această perioadă și unde nu există suficiente locuri de cazare unde oamenii străzii să poată dormi.”

„Este o problemă foarte importantă în Minneapolis și devine foarte frig.”

Al-Aqidi a declarat că va derula și o campanie axată pe reducerea violenței bandelor de gangsteri de pe străzile din Minneapolis și va susține solidarizarea locuitorilor – combătând limbajul incendiar, antisemit, pentru care Omar a fost criticată.

Omar a introdus în noiembrie proiectul de lege al locuințelor pentru toți, care ar autoriza extinderea substanțială, cu 12 milioane, a ofertei de locuințe publice din America.

Cu toate acestea membrii comunității somaleze au împărtășit îngrijorări similare cu al-Aqidi față de un reporter de la New York Post, care a fost în Minneapolis în septembrie, spunând că ei se tem că Omar nu se ocupă suficient de comunitate.

„Avem de a face cu crize care se țin lanț. Ea ar fi putut face mult mai mult pentru comunitatea noastră, în ce privește imigrația și educația, dar nu este așa. Ea se ocupă de propriile răfuieli politice”, a spus un bărbat somalez care nu a dorit să fie numit.

Biroul de presă al lui Ilhan Omar nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Al-Aqidi, care se alătură mai multor șalangeri Republicani – omul de afaceri Lacy Johnson, experta în educație specială Danielle Stella, preotul prezbiterian și misionarul Lucia Vogel, activistul Alley Waterbury și fostul manager de vânzări auto Brent Whaley – a declarat că este pregătită pentru o luptă dură în circumscripția în care Omar a câștigat cu un scor categoric de 78% în noiembrie 2018.

„Dacă cineva crede că doresc doar să ajung în Congres, atunci să știți că aș fi ales unul dintre cele mai mici districte din Virginia”, a spus ea, „Dar am ales o bătălie strânsă deoarece cred în ceea ce fac, deoarece cred în Constituție și eu apăr Constituția de cei care lucrează împotriva acestei țări.”

Alexandria Ocasio-Cortez, Democrata din New York, va fi și ea contestată electoral de un grup de oponenți din ambele partide care speră să o înfrângă, iar deputata Rashida Tlaib, Democrat din Michigan, se confruntă cu candidatura Republicanului David Dudenhoefer, președintele al Republicanilor din districtul său. Din echipa „celor patru” tinere Democrate numai deputata Ayanna Pressley, din Massachussets, rămâne neopusă.

Asupra lui Ilhan Omar planează suspiciunea, nedovedită fără posibilitate de tăgadă, că s-ar fi căsătorit cu Ahmed Nur Said Elmi, propriul frate, pentru a putea rămâne în SUA. Ea a fost căsătorită cu doi bărbați, Ahmed Hirsi și Ahmed Nur Said Elmi. Cu primul a încheiat o cununie religioasă în 2002, de care a divorțat în 2008 tot în urma unui divorț religios (fără acte notariale). În 2009 Omar s-a măritat atât în cadrul unei ceremonii religioase, cât și la oficiul stării civile, cu Ahmed Nur Said Elmi, de care a divorțat din punct de vedere religios în 2011, dar fără anularea căsătoriei la starea civilă. Iar în 2012 Omar și primul soț s-au împăcat, pentru ca în 2017 să divorțeze cu acte în regulă de al doilea soț, după care, în 2018, s-a (re)măritat cu primul soț, de această dată valid din punct de vedere legal. Identitatea celui de-al doilea soț, Ahmed Nur Said Elmi, este disputată: unele surse afirmă că acesta ar fi chiar fratele ei.


SURSA icon-caret-right   New York Post

0
Partajare
  • 113
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *