Categorii
Traduceri

Dacă vreți „energie regenerabilă” atunci puneți mâna pe lopată și săpați

Acordul climatic de la Paris și planul de neutralitate carbonică propus de Ursula von der Leyden în cadrul Uniunii Europene vor avea consecințe nefaste.

Partajare
 • 203
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Partidul Democrat american visează să alimenteze societatea cu electricitate obținută în totalitate din ferme eoliene și solare, stocată în baterii masive. Realizarea acestui vis ar necesita cea mai mare extindere a mineritului pe care a văzut-o lumea și ar produce cantități enorme de deșeuri.

„Energie regenerabilă” este un termen impropriu. Echipamentele și bateriile eoliene și solare sunt construite din materiale care nu sunt regenerabile și se uzează. Echipamentele vechi trebuie dezafectate, generând milioane de tone de deșeuri. Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă calculează că obiectivele propuse pentru energie solară la nivelul anului 2050, în concordanță cu Acordul de la Paris, vor face ca panourile solare vechi, care urmează să fie înlocuite, să reprezinte mai mult decât dublul tonajului tuturor deșeurilor de plastic din ziua de azi. Luați în considerare și alte cifre:

 • O singură baterie pentru un automobil electric cântărește aproximativ 453 de kilograme. Fabricarea uneia necesită săparea, mutarea și prelucrarea a peste 226 tone de materii prime undeva pe planetă. Alternativa? Folosiți benzină și, cu o zecime din cantitatea totală de materiale extrasă pentru fabricarea unei baterii electrice, puteți călători același număr de kilometri pe toată durata de viață a bateriei, de șapte ani.
 • Atunci când energia electrică provine de la instalații eoliene sau solare, fiecare unitate de energie produsă, sau kilometru parcurs, necesită mult mai multe materiale și pământ decât combustibilii fosili. Această realitate fizică este literalmente vizibilă: o fermă eoliană sau solară care se întinde până la orizont poate fi înlocuită cu o mână de turbine pe gaz natural, fiecare nu mai mare decât o remorcă de tractor.
 • Construirea unei turbine eoliene necesită 900 tone de oțel, 2.500 tone beton și 45 tone de plastic nerecizabil. Energia solară necesită și mai mult ciment, oțel și sticlă – ca să nu mai vorbim de alte metale. Agenția Internațională pentru Energie prognozează că exploatarea globală a argintului și a indiului se va mări, în următoarele două decenii, cu 250%, respectiv 1.200%, pentru a furniza materialele necesare la construirea numărului de panouri solare care să poată realiza obiectivele Acordului de la Paris. Cererea mondială de metale extrase din pământuri rare – care nu sunt rare, dar sunt rareori exploatate în America – va crește între 300% și 1.000% până în 2050, pentru a îndeplini obiectivele ecologice de la Paris. Dacă vehiculele electrice vor înlocui mașinile convenționale, atunci cererea de cobalt și litiu va crește de peste 20 de ori. Aici nu am inclus și bateriile necesare pentru a stoca energie de rezervă atunci când rețelele eoliene și solare nu funcționează, sau funcționează sub randament.
 • Un studiu de anul trecut sponsorizat de guvernul olandez a concluzionat că ambițiile verzi ale Olandei vor consuma o parte majoră a mineralelor de pe glob. „Creșterea exponențială a capacității de producție de energie regenerabilă [globală] nu este posibilă cu tehnologiile actuale și cu producția anuală actuală de metale”, a concluzionat studiul.
 • Cererea de minerale nu va fi satisfăcută de minele din Europa sau Statele Unite. O mare parte a mineritului se va desfășura în țări cu practici de muncă opresive. Republica Democratică Congo produce 70% din cobaltul mondial, iar China controlează 90% din rafinarea cobaltului. Institutul pentru un viitor sustenabil, din Sydney, avertizează că o goană după minerale ar putea introduce mineritul în „unele zone îndepărtate și sălbatice care și-au menținut o biodiversitate ridicată tocmai deoarece nu au fost încă perturbate”.
 • Chiar mai mult, mineritul și procesele de fabricare necesită consumul de hidrocarburi. Construirea a suficiente turbine eoliene pentru a furniza jumătate din energia electrică a lumii ar necesita aproape două miliarde de tone de cărbune pentru a produce betonul și oțelul de care ar fi nevoie, împreună cu două miliarde de barili de petrol pentru fabricarea lamelor compozite ale turbinelor. Peste 90% din panourile solare ale lumii sunt construite în Asia, folosindu-se electricitate produsă de centrale pe cărbune.

Inginerii glumesc despre descoperirea „neobținubilului”, un element magic pentru producerea de energie care apare din nimic, nu se scoate din pământ, este ușor ca fulgul și are zero emisii. Până la împlinirea acestui vis imposibil, hidrocarburile rămân o alternativă mult mai bună decât iluziile verzi din prezent.

Mark P. Mills


În original icon-caret-right If You Want ‘Renewable Energy’, Get Ready to Dig

0
Partajare
 • 203
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *