Categorii
Știri

Grecia asediată de migranți care vin din Turcia

În urma escaladării militare dintre armata siriană susținută de ruși și regimul turc, în combinație cu anunțurile din Turcia că va da curs amenințărilor anterioare de a inunda Europa cu migranți, Grecia și-a închis complet granița cu Turcia.

Mii de refugiați și migranți continuă să se adune la granița Greciei cu Turcia, la Evros, în urma deciziei de la Ankara de a nu-i mai împiedica pe migranți să plece spre UE. Tensiunile au crescut sâmbătă dimineață, în timp ce grupuri de refugiați și migranți au încercat să treacă ilegal frontiera și să intre pe teritoriul grec.

Guvernul grec a trimis cincizeci nave de război pentru a proteja insulele grecești și zece elicoptere pentru a păzi granițele terestre împotriva invadatorilor străini trimiși de regimul Erdogan. Armata a fost chemată la granița de nord.

Grecia continuă să își consolideze prezența militară și a poliției în zonă, deoarece premierul său Kyriakos Mitsotakis a declarat că Atena nu va tolera nicio intrare ilegală în țară. Partea turcă nici măcar nu încearcă să oprească refugiații și migranții care se îndreaptă către Evros din toate părțile, deoarece zvonul că „granițele sunt deschise” s-a răspândit peste tot.

Situația este haotică, deoarece există rapoarte pe mediile de socializare care sugerează că partea turcă îi împinge pe migranți către partea greacă, în timp ce poliția greacă răspunde cu gaze lacrimogene pentru a-i împinge înapoi.

Aceste măsuri drastice au devenit necesare după o amenințare voalată făcută de Ömer Celik, purtătorul de cuvânt al partidului turc de guvernământ, care anterior făcuse aluzie la faptul că frontierele Turciei cu Europa ar putea fi deschise.

„Politica noastră de refugiați rămâne aceeași, dar aici avem o situație de excepție. Nu-i mai putem ține pe refugiați.”, a spus Celik.

Deși guvernul turc nu a făcut o declarație oficială prin care să anunțe că frontiera a fost deschisă, o sursă a spus jurnaliștilor agenției de știri Reuters că toți polițiștii de frontieră turci, ofițerii de pază de coastă și poliția turcă au primit ordine să nu-i împiedice pe migranți.

Jurnalistul turc Ragip Solyu a scris pe Twitter că granița turcă va fi deschisă pentru următoarele 72 de ore tuturor migranților care doresc să-și croiască drum spre Europa continentală.

Urmăriți videoclipul din partea greacă a graniței. Migranții forțează intrarea aruncând cu sticle incendiare înspre soldații greci care protejează granița. Majoritatea refugiaților și migranților sunt acum blocați în zona dintre Grecia și Turcia, pe partea turcă a râului Evros, așteptând să găsească posibilitatea de a traversa.

Actualizare

Migranți arabi strigă „Allahu Akhbar” în timp ce atacă granița cu Grecia.


SURSA icon-caret-right   Greek City Times   Greek Reporter

0
Partajare
  • 319
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *