Categorii
Știri

Coronavirus – Un cuplu american se intoxică grav, iar bărbatul moare, după ce amândoi înghit un medicament pentru pești pe bază de fosfat de clorochină

Un bărbat din Arizona a murit după ce a ingerat fosfat de clorochină, crezând că îl va proteja de infectarea cu Coronavirus. Și soția bărbatului a ingerat substanța respectivă și se află într-o stare critică.

Ingredientul toxic pe care l-au consumat nu era forma de medicație a clorochinei folosită pentru a trata malaria la om. De fapt era o substanță enumerată pe lista de ingrediente a unui medicament pentru paraziții care afectează peștii.

Soția bărbatului a declarat pentru NBC News că ea vizionase ședințe televizate în timpul cărora președintele Trump a vorbit despre potențialele beneficii ale clorochinei. Chiar dacă nu există medicamente aprobate pentru a preveni sau trata COVID-19, boala cauzată de coronavirus, unele cercetări timpurii sugerează că substanța poate fi utilă ca terapie.

Denumirea „clorochină” a rezonat cu soția bărbatului, care a cerut ca numele ei să nu fie publicat, pentru a proteja intimitatea familiei. Ea folosise anterior un medicament cu conținut de clorochină, pentru a trata peștii koi din acvariu.

„Am văzut flaconul așezat pe raftul din spate și m-am gândit: Hei, oare nu este acesta lucrul despre care se vorbește la televizor?”

Cuplul – amândoi în vârstă de peste 60 ani și cu un risc potențial mai mare de complicații datorită virusului – a decis să amestece o cantitate mică de substanță într-un lichid, pe care să îl bea ca modalitate de a preveni Coronavirusul.

„Ne era frică să nu ne îmbolnăvim”, a spus ea.

După 20 de minute la amândoi li s-a făcut extrem de rău, la început simțindu-se „amețiți și cu fierbințeală”.

„Eu am început să vomit”, a declarat femeia pentru NBC News. „Soțul meu a început să dezvolte probleme respiratorii și a vrut să mă țină de mână.”

Ea a sunat la numărul de urgențe sanitare. Personalul medical sosit cu salvarea „punea multe întrebări” despre ce anume consumaseră. „Mi-a fost greu să vorbesc, am căzut pe jos”.

Soțul ei a murit la scurt timp după ce au ajuns la spital.

Serviciul medical Banner Health din Arizona a declarat luni că respectivul cuplu consumase aditivul numit fosfat de clorochină.

Din nefericire cuplul a echivalat fosfatul de clorochină din medicamentul peștilor cu medicația – cunoscută sub numele său generic, hidroxid de clorochină – care fusese recent considerată ca un posibil tratament pentru COVID-19, pandemia care a infectat peste 42.000 de persoane și ucis cel puțin 462 în SUA.

Dr. Daniel Brooks, director medical al oranizației Banner Poison and Drug Information Center, a evidențiat într-o declarație: „Având în vedere incertitudinea din jurul COVID-19, înțelegem că oamenii încearcă să găsească noi modalități de a preveni sau trata acest virus, dar automedicația nu este calea de a face acest lucru”.

Centrul nigerian pentru controlul bolilor a pledat vineri cu populația pentru a nu se mai angaja în automedicație cu clorochină, deoarece „vă face rău și poate duce la moarte”. Nigeria a raportat cel puțin două astfel de intoxicații.

Administrația americană pentru medicamente și produse alimentare nu a aprobat clorochina ca tratament pentru Coronavirus, iar studiile privind siguranța și eficacitatea acestei substanțe abia încep.

Femeia din Arizona îi avertizează acum pe alții să asculte de profesioniștii medicali, pentru cele mai bune sfaturi referitor la Coronavirus.

„Fiți precauți și sunați medicul de familie”, a spus ea.

„Aceasta este o durere peste care nu voi trece niciodată.”


SURSA icon-caret-right   NBC News

0
Partajare
  • 157
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

4 răspunsuri la “Coronavirus – Un cuplu american se intoxică grav, iar bărbatul moare, după ce amândoi înghit un medicament pentru pești pe bază de fosfat de clorochină”

Nu inteleg o chestie. Si o sa o spun cat mai pe scurt/sleau posibil: daca iau si eu, ca oamenii astia, fosfat de cloroquina, o cantitate mica (dar oare mica fusese cu adevarat, in cazul lor?), mor/nu mi se intampla nimic/ma vindec, in caz ca am covid-19? Ca am cautat pe wiki denumirea, substanta e aceeasi de care se tot vorbeste in USA si in Franta ca ar ameliora/vindeca pe coronavirus – fosfat de cloroquina. Ce anume imi scapa?

Cred că este mai prudent să nu luați. Clorochina este ingredientul activ, dar nu știți proporția din medicament (și asta contează). Nu știți nici ce alte substanțe adiacente conține un medicament bazat pe clorochină, substanțe care au rolul de a inhiba sau atenua posibile efecte adverse. Iată un articol care explică ceva mai pe larg medicamentele cunoscute care sunt considerate a avea un potențial efect asupra Coronavirusului (la ora de față niciunul nu este recomandat oficial, dar se fac cercetări).

These are the drugs being tested in fight against coronavirus

Nu iau, ca ne cunoastem de multa vreme, Liviu. Am inteles, deci substanta adiacenta era cu problema. Nu reiese asta foarte clar din articol, dar era bizar ca Trump sa fi vorbit in dodii despre asemenea lucruri. Le are el cu dodiile, dar cand e pe serioase, e pe serioase.
Multumesc pt raspuns.

Salut Liviu! Multă sănătate îți doresc. Vom trece și peste asta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *