Categorii
Știri

Economia americană începe să își revină. Trump în continuare apreciat de populația de culoare

Pe 5 iunie a fost dat publicității raportul federal american, pentru luna mai a anului curent, privind încadrarea în câmpul muncii și alți indicatori asociați. Statisticile contrazic așteptările a numeroși analiști economici. Un sondaj efectuat de Refinitiv și citat de CNN arată că analiștii consultați se așteptau ca economia americană să piardă încă 8 milioane locuri de muncă în mai, ducând totalul locurilor de muncă pierdute în perioada pandemiei la 28,5 milioane, ceea ce ar fi însemnat o contracție de trei ori mai mare comparativ cu criza financiară din 2008.

În schimb, datorită a peste 2,5 milioane de locuri de muncă adăugate, șomajul a scăzut la 13,3%. Această îmbunătățire surprinzătoare s-a produs după ce în aprilie s-au pierdut 20,5 milioane locuri de muncă, un record pentru statisticile lunare.

Numeroase sectoare economice au înregistrat sporuri după căderea drastică din luna precedentă. Industria hotelieră, serviciile alimentare și de comercializare a băuturilor au adăgat 1,2 milioane locuri de muncă, față de cele 7,5 milioane pierdute în aprilie. De asemenea s-au înregistrat creșteri în învățământ, serviciile de sănătate și în sectorul de comerț cu amănuntul. Numărul de persoane afectate de șomaj temporar a scăzut la 15,3 milioane față de 16,2 milioane în aprilie În schimb numărul celor care au suferit o pierdere permanentă a locului de muncă a crescut cu 295.000 față de aprilie, urcând cifra totală la 2,3 milioane.

Semnificativ este și faptul că ocuparea forței de muncă în sectorul manufacturier a crescut cu 225.000 în mai, după o scădere de 1,3 milioane în aprilie. Larry Kudlow, consilier economic la Casa Albă, a declarat:

… sondajul din 12 mai arăta că puțin sub 50% din întreprinderile mici se redeschiseseră. Dar acum, potrivit Camerei de Comerț, cea mai recentă cifră de la sfârșitul lunii mai, sau începutul lunii iunie, arată că 79% din întreprinderile mici s-au redeschis.

Programul de protecție a salarizării (PPP) a distribuit 510 miliarde dolari și a salvat probabil 50 milioane locuri de muncă și în general am extins rabaturi fiscale și pentru alte plăți, în valoare de aproape 275 miliarde dolari, către 159 milioane de americani. Pachetul de măsuri de redresare a economiei a fost cel mai mare din istoria americană și a funcționat. Acum vedem că cererile de șomaj scad săptămânal, continuă să scadă…

Contracția datorită panedemiei a fost acută, dură și dureroasă. Nu a fost o contracție economică tipică. A fost ca un uragan sau o furtună de zăpadă, a fost aprigă și rapidă, dar recuperarea este în desfășurare… și cred că se va extinde și în trimestrul 3 și 4…

La ora de față ocuparea forței de muncă este de 87% față de nivelul anterior al crizei provocate de Coronavirus.

Tot pe 5 iunie firma de cercetare socială Rasmussen Reports a dat publicității rezultatele unui sondaj referitor la opinia publică americană față de Donald Trump. Sondajul ia în considerare numai votanții probabili (cei care intenționează să participe la scrutinul din 4 noiembrie) și, pe ansamblu, 48% dintre aceștia aprobă felul în care Trump se achită de funcția sa. În condițiile actuale este o cifră respectabilă. 41% dintre votanții negri, un procentaj surprinzător ținând cont de tulburările sociale severe cauzate de moartea lui George Floyd, sunt de asemenea mulțumiți de prestația președintelui. Acest procent este ridicat și în rândurile votanților probabili care nu sunt negri, dar care nu se identifică drept albi: 43%.

Într-un alt sondaj Rasmussen, ale cărui rezultate au fost publicate pe 3 iunie, 49% dintre votanții probabili consideră că Antifa ar trebui desemnată în mod oficial ca organizație teroristă.

De asemenea sondajul Rasmussen din 22 mai arată că există o majoritate solidă care aprobă planul lui Trump de a înlesni birocrația și reglementările guvernamentale pentru micii antreprenori, în perioada de revenire după șocul provocat de pandemie. 58% dintre votanții probabili aprobă decizia lui Trump de a limita reglementările guvernamentale, pentru a facilita un reviriment economic.


SURSA icon-caret-right   U.S. Bureau of Labor Statistics   CNN   Rasmussen 3 iunie   Rasmussen 22 mai

1+
Partajare
  • 850
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *