Categorii
Opinii

Cuvântul care nu poate fi numit și alt cuvânt, care poate fi numit: epurare (în masă)

O sminteală fără seamăn a cuprins lumea pe care altădată o numeam liberă.

Partajare
 • 333
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Epurare, substantiv feminin: 1 Operație de îndepărtare a substanțelor sau corpurilor nefolositoare dintr-o soluție, dintr-un amestec, etc. 2 (În regimul comunist) Eliminare a persoanelor considerate necorespunzătoare sau ostile din partid, dintr-o instituție, dintr-o organizație. 3 (În regimul comunist) Îndepărtare dintr-o bibliotecă a volumelor, a publicațiilor considerate necorespunzătoare sau periculoase din punct de vedere ideologic.

Wendy Mesley lucrează pentru CBC (echivalentul BBC din Canada) din 1979 și a devenit pe parcursul timpului una dintre cele mai apreciate personalități mass-media canadiene, în calitate de jurnalist, reporter și gazdă a emisiunii de actualități The Weekly. Aceasta până ieri 9 iunie, când directorul departamentului de relații publice de la CBC a anunțat sec: „Conducerea superioară din cadrul diviziei de știri de la CBC a fost înștiințată joia trecută despre un incident care a implicat-o pe Wendy Mesley. În timp ce investigăm în continuare, Wendy nu va mai găzdui The Weekly. Respectăm dreptul de confidențialitate al angajaților noștri și nu mai avem nimic de adăugat.”

Wendy Mesley, la rândul ei, a transmis un mesaj contorsionat, de autoflagelare spășită:

Am folosit un cuvânt care nu ar trebui să fie niciodată folosit, în contextul unei discuții editoriale despre problemele curente cu privire la rasă. Cuvântul nu era destinat nimănui, citam un jurnalist pe care intenționam să-l intervievăm la o masă rotundă despre felul în care presa tratează subiectul inegalității rasiale. Am fost neglijentă cu exprimarea mea și greșit să pronunț acel cuvânt. Indiferent de intenția mea, am rănit oamenii și pentru asta îmi pare foarte rău. De asemenea, îmi este profund rușine.

Am cerut imediat scuze colegilor mei și recunosc că acesta este un cuvânt pe care nimeni, ca mine, nu ar trebui să-l folosească vreodată. Am făcut o mare greșeală și promit că îmi voi schimba comportamentul.

Despre ce cuvânt este vorba? CBC nu spune, Wendy Mesley la fel. Acest detaliu este ascuns. Postul canadian național de știri și informații tace mâlc. De fapt acesta e scopul adevărat al autodenunțului: de pupat și lins bocancul stăpânirii, ca pe vremea lui Stalin. Pupă și linge în public dacă vrei să nu te trezești aruncat în stradă, fără slujbă și ostracizat pe viață. Wendy a înțeles, la fel cum a înțeles și Tismăneanu (care nu a spus vreun cuvânt-care-nu-trebuie-rostit, ci a afișat pe Facebook o imagine-care-nu-trebuie):

După ce am petrecut ore de reflecție, aș dori să ofer scuze finale pentru mema rasistă, nepotrivită și, cel mai important, dureroasă pe care am postat-o ieri. Deși pe moment nu m-am gândit cu adevărat profund la implicațiile rasiste, ar fi trebuit.

Voi proceda mai bine în viitor, voi învăța din asta.
Știu că nu există cuvinte magice care să remedieze durerea pe care am provocat-o.

Așa cum am spus, voi învăța din această greșeală…

În ambele cazuri s-a folosit același formular tipizat de turnat cenușă în cap: recunoaște păcatul, trage-ți retoric palme și șuturi în fund și ia-ți angajamentul solemn că nu mai faci. Astfel de auto-da-féuri mai au un scop: răspândirea terorii și intimidarea celorlalți. Dacă spui acest cuvânt, arăți această imagine, sau gândești acest gând, atunci te vom hăitui și pedepsi până când vei deveni un paria! Teroarea stalinistă s-a mutat în Occident, unde s-a umanizat: infractorii ideologici nu mai sunt torturați fizic și împușcați, acum sunt dresați să se înjosească singuri.

Vânătoarea de eretici este în toi. Iată câteva cazuri din ultimele zile.

Un comentator radio-tv de sport a fost dat afară deoarece a transmis tweet-ul „Toate viețile contează”.

Un profesor de la Universitatea din California, Los Angeles, a fost suspendat deoarece studenții s-au plâns că a refuzat să amâne un examen care ar fi urmat să se țină după moartea lui George Floyd.

Un prezentator de la Manx Radio a fost suspendat de conducere după ce a disputat conceptul de „privilegiu alb”, în timpul unei conversații telefonice în direct cu un participant la emisiunea sa radiofonică.

Redactorul șef al ziarului Philadelphia Inquirer a fost forțat să-și dea demisia deoarece a aprobat ca un articol despre pagubele cauzate de demonstranți să se intituleze „Și clădirile contează”.

Un grup de economiști, în frunte cu Paul Krugman – laureat Nobel în 2008 – a cerut demiterea lui Harald Uhlig – profesor de economie la Universitatea din Chicago – din funcția de redactor la revista „Jurnalul de Economie Politică”. Uhlig a criticat mișcarea Black Lives Matter.

Universitatea din California, Los Angeles, a inițiat o anchetă, în urma plângerilor studenților, care va investiga o prelegere ținută de un veteran alb al forțelor aeriene americane. Veteranul a ținut o prelegere despre rasism și a citit Letter From Birmingham Jail de Martin Luther King, în care King folosește cuvântul „nigger”.

Comunismul s-a instalat în estul Europei adus de tancurile sovietice și am fost învățați că „lumina vine de la Răsărit”. Am privit timp de decenii, cu speranță, în direcția opusă, dar acum „lumina” s-a instalat în Apus și este atât de orbitoare încât se face beznă. O sminteală fără seamăn a cuprins lumea pe care altădată o numeam liberă. Să vezi o civilizație cu atâtea reușite otrăvindu-se, fără să fie forțată de o calamitate sosită dinafară, cu aceeași otravă care ni s-a administrat nouă cu forța în trecut… O tragedie copleșitoare.

10+
Partajare
 • 333
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Un răspuns la “Cuvântul care nu poate fi numit și alt cuvânt, care poate fi numit: epurare (în masă)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *