Categorii
Opinii

Măștile. Translația de la Piața Universității la Piața Victoriei

Distanța geografică dintre Piața Universității și Piața Victoriei este de doar trei kilometri, dar distanța simbolică dintre ele este infinit mai mare. Fiecare reprezintă alt tip de țară.

Partajare
 • 43
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Am ajuns să văd oameni care-și bruftuluiesc concetățenii ce nu poartă măști, publicând apoi pe internet poze cu aceștia. Poze făcute în metrou, în benzinării sau la supermarket. Chelneri vânați de reporteri pentru că nu respectă “distanțarea socială”. Cumpărători apostrofați violent prin magazine pentru același motiv. Posturi de radio care incită la delațiune. Prezentatori și realizatori de emisiuni care se comportă precum lichelele propagandiste ale presei comuniste. Sunt voci care spun că ne-am (re)transformat într-o nație de turnători, de oi supuse și speriate.

Dar oare cum s-ar fi comportat acești hăitași mascați, acești mici securiști care înroșesc internetul cu denunțurile lor, dacă la putere s-ar fi aflat PSD și ar fi făcut aceleași abuzuri pe care le fac acum PNL și personajul cinic care “ne dă cu flit” de la Cotroceni? Pun pariu că Piața Victoriei ar fi fost plină încă din prima zi a declarării stării de urgență, că oamenii și-ar fi ars “declarațiile pe proprie răspundere”, că nesupunerea civică ar fi fost întreținută din plin de toți “formatorii de opinie”, că s-ar fi denunțat abuzurile poliției și amenzile ilegale, că nimeni nu ar fi crezut o iotă din inepțiile lui Arafat ci s-ar fi spus că e o manipulare și o minciună a PSD-ului, că disprețuirea legii de către guvernanți ar fi fost evidențiată în dezbateri televizate, că cele 40 de milioane de euro date presei de către guvern ar fi fost înfățișate ca exact ceea ce sunt, adică mită, că s-ar fi vorbit despre “dictatura acoliților lui Dragnea”, că scandalul asimptomaticilor în pericol de a fi închiși cu forța prin secții de urgență și al bolnavilor cronici lipsiți de tratament în timp ce spitalele stăteau goale ar fi dus la revolte de stradă și nicidecum la transformarea unor șpăgari în “medici eroi”. Că îndemnul “stați acasă” ar fi fost văzut ca un paravan ce acoperă matrapazlâcuri urât mirositoare, iar proiectele de lege (propuse de guvernul liberal) care doresc instituirea internării forțate și supunerea cu de-a sila la tratament a “suspecților” ar fi fost denunțate, pe bună dreptate, ca fiind un atac la libertatea și integritatea ființei umane.

Dar la Palatul Victoria s-a instalat partidul “stângii corecte” (PNL) care, spre deosebire de “stânga greșită” (PSD), are liber la abuzuri, ba chiar se bucură de susținerea celorlalte partide din cadrul aceleiași “stângi corecte” (USR, PLUS, PMP, etc), de susținerea influencerilor “progresiști” și a unei prese care nu mișcă-n front, fiind transformată în unealtă de propagandă și de răspândire a unui anestezic social fatal: frica.

Să trecem însă la simboluri – translația, începută cu câțiva ani în urmă, de la Piața Universității la Piața Victoriei – la legătura cu “noile idei” și veți vedea cum peisajul acestor zile capătă sens. Piața Universității e cunoscută ca loc al demonstrațiilor anticomuniste din 1990, reprimate prin forță de reprezentanții vechilor structuri ce au deturnat revolta din 1989. Acolo se striga “Jos Comunismul”, rugăciunile făcute în memoria victimelor tiraniei stângiste erau un lucru frecvent și, până anii trecuți, pe un perete dinspre Piața Rosetti încă se putea citi graffiti-ul “Vrem Guvern Creștin”. Sesizați uriașa diferență? Ori, având în vedere simbolistica acelui loc, noii “idioți utili” post-moderni, narcisiști, anti-creștini, apatrizi, lgbt-iști, socialiști, tiermondiști etc. nu se regăseau nicidecum în spiritul acelui spațiu și, după câteva încercări de a și-l revendica, au renunțat la el. Troița de la Universitate deranjează, e “desuetă” și în dezacord cu noile valori. Astfel că în ultimii ani au găsit un nou spațiu reprezentativ: Piața Victoriei. Așa s-a făcut, simbolic, translația de la anticomunism la socialismul de caviar – nu întâmplător Piața Victoriei a devenit în anii trecuți un loc revendicat de USR/PLUS, PNL și așa-zișii “reprezentanți ai societății civile” adunați sub hashtag-ul “#rezist”: sub paravanul luptei anti-PSD și anti-Dragnea din 2017-2019 s-a dus și o altă luptă care nu avea nicio legătură cu prima, această a doua luptă fiind îndreptată împotriva “retrograzilor reacționari”, a “pupătorilor de moaște medievali”, a tradiției familiei, a bisericii și a tot ce ține de “lumea veche”. Și când spun “lumea veche” nu mă refer la comunism ci, din contra, la valorile (stră)bunicilor noștri și la anticomunismul multora dintre ei.

Peste chipurile celor ce și-au asumat eroic rezistența în anii terorii – de la partizanii din munți și până la oameni precum Elisabeta Rizea, Nicolae Steinhardt, Corneliu Coposu, Paul Goma etc, mulți dintre ei animați de un spirit creștin conservator – s-a așternut masca(!) uitării iar locul lor a fost luat de un membru al partidului comunist român și al partidului comunist francez, funcționar de stat în cadrul regimului “de tristă amintire” și imediat dupa ’89 ministru în guvernul Iliescu-Roman. E vorba de Mihai Șora, simbol al “noilor revoluționari” din Piața Victoriei. Plus că s-a mai făcut o ticăloșie: discreditarea valorilor creștine, naționale și în mare măsură conservatoare printr-o asociere forțată, manipulatorie și tendențioasă cu personaje dubioase sau cu PSD-ul. Cred că, dacă ar fi trăit azi, figuri precum Constantin Ticu Dumitrescu sau Toma Arnăuțoiu ar fi fost acuzate de către “progresiștii de caviar” ca fiind retrograde și medievale. Sigur s-ar fi găsit niște “cercetători” sau niște “profesori” care să-i discrediteze mârlănește, precum au făcut unii în 2019 în legătură cu fenomenul Pitești.

Prin translația făcută în anii trecuți de la Piata Universității la Piața Victoriei s-a anulat puterea unui simbol și s-au dat uitării idealurile unei revolte anticomuniste. Locul celor ce și-au învins teama de moarte în ‘89 a fost luat, iată, o generație mai târziu, de niște delatori egoiști, meschini, narcisiști, lași și fricoși. Versurile “Libertate ne unești / Pe axa Timișoara – București” au ajuns la periferia memoriei. Odată ce substituirea a fost realizată în conștiința publică, poate că nu întâmplător spaima, turnătoria, spiritul de turmă și acest semn al obedienței (masca) au devenit manifestări ale “noii normalități”.

Întrebarea este ce fel de țară ne dorim: cea din Piața Universității 1990, sau cea din Piața Victoriei a anilor trecuți? Iar noilor turnători mascați le spun doar atât: să vă fie rușine.

Precizare tehnică

Acest articol s-a bucurat, în primele trei zile de la publicare, de un număr mare de partajări pe Facebook: în jur de 580, la un moment dat. Apoi, dintr-un motiv oarecare, Facebook a resetat această contorizare la zero. De aceea contorizarea de mai jos nu reflectă numărul total de partajări de la bun început, ci doar acelea care au survenit după resetarea la zero. – precizare făcută de Emil Borcean, cu aprobarea autorului articolului

15+
Partajare
 • 43
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

8 răspunsuri la “Măștile. Translația de la Piața Universității la Piața Victoriei”

Jalnica involutia noastra. Nu prea mai e cine sa faca diferenta legat de pietele din 1990 si cele post 2012 (incepind cu fanii lui Arafat si terminind cu naucii # rezistenti). A propos: sper ca nu m.a lovit vreo paranoie de sezon, dar m.am mai intrebat daca plecarea a milioane de romani post 90 si mai ales post 2007 nu este tot o activitate in cadrul unui proiect maret…nu dau cu parul, doar am intrebat si aici. Nu de alta, dar am vazut plecind inclusiv insi care chiar erau cit de poate de ok in Romania.

Oamenii au dreptul să protesteze împotriva purtării măștilor și în genere împotriva respectării regilior impuse în timp de pandemie.
Dar eu în calitate de cetățean care consider pandemia o problemă reală și care respect cerințele vreau ca cei care participă la acest protest și cei care susțin nerespectarea regulilor în pandemie să fie identificați și în caz ca se îmbolnăvesc de COVID să fie obligați să plătească deplin tratamantul. Polița obligatorie de asigurare sa funcționeze doar pentru cei care colaborează cu sistemul medical nu pentru cei care luptă împotriva sistemului.
Mi se pare total echitabil.

Vitalie Colin, eu nu incit la nepurtarea mastii. In articol este vorba despre altceva. In orice caz, consider ca abordarea dumitale este gresita. Restrangerea asigurarii de sanatate se poate aplica si daca fumezi, mananci carne, bei, escaladezi munti, te dai cu motocicleta etc? Deci unde ajungem? Mai tii minte cand USR voia sa dea o lege legata de reglementarea consumului de zahar? Merita sa reflectam la (si sa impiedicam) astfel de abuzuri legislative. A trai e un risc in sine, pur si simplu. Si nu reglementarea fiecarui aspect al vietii e solutia. Putem sta cu totii inchisi in celule individuale pentru a minimiza riscurile vietii pe pamant, dar e oare de dorit o asemenea abordare? Nu neg existenta covidului, dar panica exagerata si umflarea nesimtita a statisticilor, a cauzelor si a simptomelor nu ne ajuta cu nimic. Si cu atat mai putin e justificata turnatoria practicata de „oamenii de bine”. Si oare o masca complet ne-etanșă e eficienta? Stai sa vezi cum ar fi daca ne-ar obliga sa umblam pe strada imbracati in costume de scafandru…

> în caz ca se îmbolnăvesc de COVID să fie obligați să plătească deplin tratamantul

Ca să fie complet echitabil trebuie așa: Eu semnez că renunț în totalitate la ”ajutorul neprețuit” al Statului privind virusul chinezesc – dar la schimb primesc libertate.
Nu mască, nu izolare, nu carantină, nu nimic. Nicio regulă privind chinavirusul nu mi se aplică mie.

De la 18 martie tot întreb unde semnez că renunț la ”dreptul” de-a fi ”tratat” de chinavirus de Arafat și gașca de incompetenți care formează administrația PNL.

PNL a avut nevoie de o ”declarație pe propria răspundere” de la mine ca să mă LASE să ies din casă (o tâmpenie stalinistă la care nici PSD nu s-ar fi gândit). Dar cumva nu vrea de la mine și o declarație similară prin care renunț integral atât la ”drepturile” cât și la obligațiile privind chinavirusul.

Lasă-mă dom’le să mor sufocat în pat de la chinavirus dac-așa o fi să fie (nu e, c-am avut deja, dar sărim peste – bine că am avut și n-a aflat PNL-ul). Și suntem mulți care am semna pe loc un astfel de document. De toate vârstele. Ne numim ADULȚI – adică oameni care știm că însăși existența/traiul înseamnă risc. Și, în calitate de adulți, am prefera să ne gestionăm singuri acest risc – fără Miliție și Ludovic Orban. Se poate?

Sunt de acord, tovarase vitalie coi, dar pentru asta nici institutia statului care imi ia din salariu pentru polita de asigurare sa nu mai imi bage mana in buzunar. Si sa-mi returneze si toti banii pe care mi-a luat pana acum. Plus toate doleantele lui Lucian Valsan. Si pe urma facem cum zici matale. Dar pana atunci, statul asta e obligat sa-mi ofere serviciul pt care am dat bani cu nemiluita, chit ca ma duc intre unii bolnavi ca sa ma imbolnavesc. Pana nu primesc toti banii platiti degeaba, voi, astia morti de grija altora (futengrijisti) si de grija sistemului de sănătate, n-aveti decat sa-i pupati in fund pe toti cei care nu vor sa tremure de frica prin case si pe afara.

„Am ajuns să văd oameni care-și bruftuluiesc concetățenii ce nu poartă măști” –> corect, deoarece nepurtarea mastii in proximitatea altor persoane indica lipsa de respect fata de sanatatea acelora. Fiecare e liber sa se imbolnaveasca pe cont propriu, dar nu e liber sa ii imbolnaveasca pe ceilalti prin neglijenta constientizata.

„Dar oare cum s-ar fi comportat acești hăitași mascați, acești mici securiști care înroșesc internetul cu denunțurile lor, dacă la putere s-ar fi aflat PSD” –> La fel. Purtatul mastii nu are conotatie politica si nici legatura cu partidul de la guvernare. Nici cu incompetenta Arafat/PNL.

„sub paravanul luptei anti-PSD și anti-Dragnea din 2017-2019 s-a dus și o altă luptă care nu avea nicio legătură cu prima, această a doua luptă fiind îndreptată împotriva “retrograzilor reacționari”, a “pupătorilor de moaște medievali”, a tradiției familiei, a bisericii și a tot ce ține de “lumea veche”.” –> Nici vorba. Oamenii care au iesit impotriva lui Dragnea au iesit impotriva furtului si a imposturii. Sunt multi stangisti naivi/progresisti printre ei, de acord, dar nu asta le-a facut agenda (de altfel, lipsiti fiind de educatie, habar nu au ca sunt stangisti naivi, ci se cred mai degraba de dreapta). PS Stangistii asumati (rogozanii, ernii etc) au fost impotriva manifestatiilor.

„Prin translația făcută în anii trecuți de la Piata Universității la Piața Victoriei s-a anulat puterea unui simbol și s-au dat uitării idealurile unei revolte anticomuniste” –> Nu s-a uitat nimic. Oamenii au iesit impotriva unui sistem totalitar, la fel ca in 90. Chiar si cei care erau prea tineri in acei ani cunosteau si blamau legatura PSD cu PCR/FSN (au fost n pancarte/texte, s-a strigat „ciuma rosie” intr-o veselie).

Mult prea pesimist.

Aaragn, nu ai dreptate catusi de putin. A gasi justificari pentru turnatorie (in cazul de față turnatoria bazata pe spaima indusa prin minciuna si incompetenta) e de-a dreptul lamentabil. Si da, purtatul mastii incepe sa aiba, din pacate, aproape exclusiv conotatie mai mult decat simplu-politica: conotatie ideologica.
In rest, intreaba-i pe participantii la manifestatiile de la Victoriei din perioada 2017-2019 ce parere au despre “lumea veche”. Majoritatea vor confirma ce am spus in articol. Si da, s-a uitat complet anticomunismul. Ca dovada, asa-zisii anticomunisti sustin aberatii doctrinare precum cele elaborate de USR/PLUS. Iar demonstratiile de la Victoriei s-au transformat intr-un miting electoral de sustinere a USR/PLUS, despre care stim cum se pozitioneaza față de “lumea veche” (crestinism, famile, morala, natiune, patriotism, constiinta nationala etc). Daca comunismul si coruptia generalizata sunt inlocuite de turnatorie si aberatiile noii stângi, pai chiar n-am rezolvat nimic. Doar am scapat de dracu’ si am dat de tac’su. Ce mi-e o ciuma, ce mi-e alta?
Insa, din pacate, trebuie sa acceptam o realitate a zilelor noastre: suntem in tabere antagoniste intre care nu mai exista comunicare. Si in conditiile date, e firesc sa nu mai existe. E pacat, dar asta-i situatia. Asa ca nu-mi ramane decat sa-ti spun: “have a good day and prepare for war”. Insa alege-ti cu atentie dusmanii si bataliile, pentru ca s-ar putea sa te inseli asupra multor lucruri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *