Categorii
Opinii

Corona și fabrica de panică

Adevărata mutație a virusului Corona este transformarea într-un virus al incompetenței, obedienței și fricii.

Partajare
 • 717
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Pe 26 februarie România raporta primul caz confirmat de coronavirus. În ziua următoare președintele Iohannis făcea un apel la liniște spre români. Virusul nu reprezintă niciun motiv real de panica, spunea atunci președintele, provocând în majoritatea cazurilor doar „simptome ușoare, dureri în gât, tuse și febră”.

Pe 10 martie se închideau temporar toate școlile din învățământul preuniversitar. Aveam 15 cazuri atunci, dintre care 5 vindecate. La nici o săptămână distanță, președintele emitea decretul pentru declanșarea stării de urgența. Universitațile se inchideau, multe afaceri și-au suspendat activitatea (unele definitiv), și oamenii erau izolați forțat în propriile locuinte, cu ieșit din casă doar cu declarație pe proprie răspundere.

Au urmat puseuri clasice de propagandă, cu români care se întorc în țara, prezentați ca potențiale atacuri biologice. Vămi pline de mașini cu oameni care se întorceau la familiile lor. Dar nu familiile lor ii așteptau în țară, ci autoritățile zeloase care-i vor forța în carantina instituționalizată timp de 2 săptămâni. Au existat și exemple de repatriați care au încercat sa fenteze sistemul, venind cu ocol pentru a evita carantina și alte tertipuri asemenea care i-au făcut pe mulți să se intrebe cum s-au putut schimba atât de multe într-un timp atât de scurt.

Și eroii din prima linie. Mai știți? Atunci se vorbea numai despre eroii din prima linie, despre fiii patriei cei curajoși și vrednici. Medicii, asistentele, vânzătorii, casierii, curierii, esențialii spre care trebuia să ne uitam cu venerație. Erau undeva deasupra, nu ca noi, ăștia, plebea care am fost forțați în telemuncă și închiși în case sau băgați în somaj tehnic sau, cei mai jos, pleava care și-a pierdut locul de muncă. Bannere propagandistice pozând în artă care împânzeau orașul și ni-i întruchipau pe lucrătorii medicali ca sfinți – niște spilcuiri pe care era greu să le clasifici. Erau parodii? Erau pe bune? S-a creat o atmosferă în care era ușor să-ți pierzi claritatea sau să ți se suspende discernământul.

Ce s-a schimbat în doar aproape trei săptămâni? Numărul de cazuri nu crescuse semnificativ. Se schimbase poziția OMS. OMS, organizația care în această perioadă și-a dovedit nu doar incompetența, ci și servilismul față de un regim totalitar, dintr-o dată tuna și fulgera că ne așteaptă apocalipsa dacă nu punem economia globală în genunchi. Timp în care China se redeschidea complet și facea afaceri cu echipamente medicale defecte cu labilele guverne europene.

Ar fi poate prea mult să cer de la experții noștri niște pareri adaptate realității virusului în Romania. Niște studii făcute de experții noștri. Nu exista așa ceva. În schimb, ce li se cere românilor este să accepte cum președintele ales se răstește la ei prin sticlă și îi face iresponsabili și proști; trebuie să-l accepte pe Arafat – acest etern de care aparent ne este imposibil sa scăpam, în ciuda incompetenței dovedite în mod repetat – făcând declarații malițioase către oamenii care îndrăznesc să pună la îndoială narativa oficiala. Experți din prima linie care ne invită să vedem secții pline cu bolnavi de covid sau secțiile de ATI pline cu bolnavi, deși știm că paturile sunt ocupate la o capacitate de doar 10%. Experții din mass media, care-i batjocoresc și îi suduie pe români pe banii românilor – știm de zecile de milioane dați de Guvern către majoritatea publicațiilor care contează, ca să ne umple ecranele cu propagandă.

Este vreo mirare că în această atmosfera creată de oamenii care ar trebui să își ia rolul de lideri în serios, ajungem la o asemenea falie și tribalizare în societate? Sunt vreo mirare apucăturile turnătoriste, colaboraționiste și sifonare? Vorbim despre o populație căreia i-a fost turnat în cap luni de zile faptul că trebuie să pregătim gropile comune. Problema e că românii un lucru văd la televizor și alta văd când ies afară. Mulți au văzut că apocalipsa se oprește odată ce închizi televizorul sau robinetul cu propagandă. Și că virusul există, dar nu reprezintă nici pe departe pericolul prezentat cu de-a sila în tot timpul ăsta.

De partea cealaltă vorbim de o minoritate – doar o minoritate – care este convinsa că cealaltă tabără atenteaza la viața ei. Și în momentul în care crezi că viața îți este pusă în pericol, agresivitatea nu întârzie să apară. Intuiesc că falia o să se adâncească.

Nimic din această psihoză nu s-ar fi întâmplat dacă am fi avut parte de o comunicare onestă, dar aici problema nu este una naționala, ci globală. Putem maximum să le reproșăm conducătorilor noștri din această perioadă faptul că au urmat orbește orice directivă primită de la o sursă discreditată până la măduvă în nenumărate rânduri. Am putea să le reproșăm prostia, dar nu este o explicație suficientă sau satisfacătoare. Probabil nu va mai dura mult până o să vedem clar ce s-a întâmplat cu adevărat.

14+
Partajare
 • 717
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Un răspuns la “Corona și fabrica de panică”

Dupa cum spunea Stefan Molyneux, „adevaratul virus este totalitarismul, sars-cov-2 este doar un agent de raspandire”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *